Ej droši dabā, atklāj savu ieleju

22.06.2015

b.jpgLai labāk iepazītu Abavas senlejas dabas parku, tā pļavas, kukaiņus un īpaši aizsargājamos augus, ikviens tiek aicināts uz vides iepazīšanas pasākumiem divu dienu garumā jūnija beigās.

27.jūnijā no pl.11.00 līdz 13.00 iesim ekspedīcijā iepazīt Imulas upes ielejas augu valsti kopā ar vides ekspertu Ansi Opmani. Pulcēšanās pie viesu nama “Romance” Matkules pagastā.

No pl.14.00 līdz 17.00 kukaiņu pētnieku ekspedīcija Imulas upes ielejas pļavās kopā ar LU profesoru Voldemāru Spuņģi. Pulcēšanās pie viesu nama “Romance”.

28.jūnijā no pl.10.00 līdz 12.00 Kandavā, Promenādē darbosies Vides darbnīcas, kuras vadīs vides gidi no visas Latvijas. Būs mīļi gaidīti bērni un pieaugušie.

Pl.12.00 līdz 15.00 pārgājiens uz Ču2013-06-27-0941žu purvu kopā ar vides eksperti Agnesi Priedi. Pulcēšanās stāvlaukumā Sēravotu ielas galā, Kandavā.

Dalība pasākumos bez maksas.

Projektu “Ej droši dabā” finansē Latvijas Vides aizsardzības fonds, Kandavas novada dome.

Projektu realizē Abavas ielejas attīstības centrs.

Projekta “Ej droši dabā” vadītāja Iveta Piese

Ozolāju estrādē 10. maijā - Piederība

08.05.2015

Sadarbojoties komponistam Jānim Lūsēnam, dzejniecei Maijai Laukmanei un režisorei Ziedītei Začestei, top jauns radošs kopdarbs – muzikāla mistērija „Piederība”.

Tas ir simbolisks stāsts par mūsu tautas nacionālās identitātes pamatakmens – latviešu valodas veidošanos dažādu laiku un kultūru ietekmē.

Mistērijas galvenais varonis ir Kandavas apkaimē dzimušais izcilais latviešu valodnieks, Latviešu valodas vārdnīcas izveidotājs Kārlis Mīlenbahs, kuru iestudējumā atveidos valdzinošās balss īpašnieks Zigfrīds Muktupāvels. Viņa sievas Marijas Mīlenbahas lomā iejutīsies temperamentīgā kurzemniece – dziedātāja Ance Krauze, bet dzejnieka Raiņa lomā redzēsim šarmanto aktieri Intaru Rešetinu.

Iestudējums iecerēts kā Kandavas novada svētku „Nāc un esi savējais!” centrālais notikums, pēc vairāku gadu remonta darbu noslēguma atklājot leģendāro brīvdabas estrādi „Ozolāji”. Tā pamatā ir kandavnieku piedzīvotas un atmiņā saglabātas vēsturiskas ainiņas, ko asprātīgi kopā savīs teicējs – Parastais Latvietis, Kandavas puisis – aktieris Jānis Znotiņš. Pārējās lomas atveidos Kandavas apkaimes amatiermākslas kolektīvu dalībnieki, piedalīsies mūziķu grupa Jāņa Lūsēna vadībā, vokālie ansambļi „Cantabile”, „Dancis” un Eduards Klints ar folkloras kopu „ABRA”. Muzikantu pulkā ar dūdu spēli būs arī Latvijas Nacionālā Kultūras centra direktore Signe Pujāte.

Kad pārtrūka Kārļa Mīlenbaha dzīves gājums, vārdnīcas sastādīšanā viņš bija ticis līdz vārdam „patumšs”. Tādēļ uzvedumā svarīga loma piešķirta ugunij, gaismas un tumsas spēlēm, un izrādes finālā tiks aizdegta scenogrāfa Andra Millera veidotā uguns skulptūra.

Mistērija „Piederība” norisināsies Kandavas novada svētkos „Nāc un esi savējais!” 2015.gada 30. maija vakarā pl. 21.30 Kandavas brīvdabas estrādē „Ozolāji”. Ieeja – bez maksas. Klausītājiem būs iespēja iegādāties CD ar iestudējumam radītajām kolorītajām Jāņa Lūsēna dziesmām.

Ej droši dabā

04.05.2015

b.jpgAr devīzi ” Ej droši dabā” aicinam ikvienu piedalīties biedrības ” Abavas ielejas attīstības centrs” organizētajos pasākumos 2015.gadā.

1.maijā Abavas senlejas tūrisma sezonas atklāšanas pasākums – pārgājiens ” Es kāpt gribu kalnā visaugstākā”  kopā ar vides gidu Māri Lāci pa Valgales un Abavciema apkārtni, kalniem un pilskalniem.

27. un 28.jūnijā Abavas senlejas iežu, augu un ūdeņu iepazīšanas pasākums ” Ej droši dabā”  kopā ar vides ekspertiem un vides gidiem.

Katru piektdienu pl.9.30 Kurzemes radio skan Abavas senielejas ziņas – Ej droši dabā.

Sekojiet jaunumiem www.draugiem.lv/aiac, www.facebook.com/AbavasIelejas...

Projektu ” Ej droši dabā”  finansē Latvijas vides aizsardzības fonds un Kandavas novada dome. Realizē biedrība ” Abavas ielejas attīstības centrs”.

Paldies

17.02.2015

Paldies visiem, kuri piedalījās Kurzemes Šveices popularizēšanā starptautiskajā tūrisma izstādē Balttour.

Rīgā, Ķīpsalas izstāžu paviljonos, no šā gada 6. līdz 8. februārim notika 22. Starptautiskais tūrisma gadatirgus – izstāde „Balttour”.
Šī izstāde ir apmeklētākais un nozīmīgākais notikums Baltijas valstu tūrisma nozarē. To apmeklēja aptuveni 30 tūkstoši cilvēku no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Skandināvijas, citām Eiropas un Austrumu valstīm. 2015. gadā izstādē piedalījās vairāk nekā 450 eksponentu un 700 dalīborganizāciju no 40 Eiropas, Centrālās Āzijas un Tuvo Austrumu valstīm. Tika pārstāvēti nacionālie un reģionālie tūrisma biroji, viesnīcas, aviokompānijas, tūrisma aģentūras, tūrisma pakalpojumu sniedzēji, reģionālās tūrisma asociācijas u.c.
Kandavas Tūrisma informācijas centrs izsaka pateicību visiem dalībniekiem un uzņēmējiem, kuri piedalījās kopīgā stenda „Kandava – Sabile” jeb  „Kurzemes Šveice” tapšanā. Stendā tika prezentēta: Kandava un Kandavas novads, Sabile un Talsu novads un Abavas senleja. Lai izstādē mūsu stends izceltos, savu ieguldījumu deva aptuveni 40 cilvēku. Milzīgs paldies viņiem visiem!
Paldies Kandavas un Talsu novadu domēm un Kandavas novada Kultūras pārvaldei par piešķirto finansējumu dalībai izstādē! Paldies abu pašvaldību amatpersonām, kuras klātienē apmeklēja izstādi un mūsu stendu.
Paldies Talsu tūrisma informācijas centra vadītājai Inesei Rozei un Sabiles TIC vadītājai Laurai Markusai – Mārtinsonei par ierosinājumu un sadarbību, lai Abavas senleju prezentētu kā vienotu galamērķi. Tas ka, šo teritoriju dala divu novadu pašvaldības ceļotājiem no Latvijas un ārzemēm ir nebūtiski.
Paldies Kandavas tūrisma informācijas centra speciālistei Andai Štrausai, Abavas ielejas attīstības centravadītājai Ivetai Piesei un gidei Aijai Kārņupai par aizrautību un neatlaidību Kandavas novada un Abavas senlejas popularizēšanā izstādē un ikdienā.
Paldies Kandavas novada Kultūras pārvaldes vadītājai: Ziedītei Začestei par atsaucību un „Kurzemes Šveices” popularizēšanu izstādē. Paldies grāmatvedēm  Tatjanai Vasiļjevai un Dzintrai Sprostai par savlaicīgu visu maksājumu veikšanu, māksliniekam Jurģim Muskam par stenda noformējuma ideju un tās veiksmīgu realizēšanu, atsaucīgajam šoferītim Gintam Šteinbergam un saimnieciskajam Raimondam Vanagam, kuri palīdzēja iekārtot stendu un nogādāt milzum daudz mantu uz Rīgu un atpakaļ, Diānai Isakai par Kandavas novada pasākuma plāna maketa sagatavošanu, Kitijai Švīgerei par Kandavas novadam raksturīgās putras  „svilpenes” vārīšanu.
Paldies par stenda noformēšanas rekvizītiem: Signei Ezeriņai (lauku māja „Indāni”, Kandavas novads), Smaidai Dzērvei (atpūtas vietas „Drubazas”, Talsu novads) un Sarmai Anģēnai (Kandavas novada muzejs), kā arī māksliniecei – keramiķei Lindai Romanovskai par neparastajām, viņas darinātajām galvas rotām. Guntaram Indriksonam un Agnesei Fedorenko (viesnīca “Kandava” ) par jaukajiem Kandavas suvenīriem.
Jauku noskaņu „Kurzemes Šveices” stendā radīja dziedātāja Arta Jēkabsone (Kandava/Rīga), ģitāriste Mārai Bulai (Rīga), Ēriks Kibermanis (kurš, rūpējās par skaņu), dziedātāja Iveta Sēruma (Sabile) unkomponists Vilnis Bumbieris (Sabile).
Kandavas novadu pārstāvēja un izstādē aktīvi piedalījās Antra Gaisa (lauku māja „Kangari”, Cēres pagasts) ar našķiem no ogām un augļiem (sukādes, sīrupi, ievārījumi, čatniji), vīngliemeži un Kandavas ozolzīļu kafija. Ivo Immermanis („Tēviņi”, Zemītes pagasts) prezentēja mājas vīnus (no āboliem, zemenēm, avenēm, ērkšķogām un pienenēm), kā arī gaumīgus suvenīrus no koka. Uzņēmēja Stefānija Neiberga un čaklās darbinieces Kristīne Arāja, Dace Gods un Jeļena Jakubone (SIA „Saltums Kandavā”) izcēlās ar gardajiem un izsmalcinātajiem konditorejas izstrādājumiem. Zanda Štrausa (tūrisma un atpūtas centrs „Plosti”, Kandavas pagasts) degustācijai piedāvāja neparastus kārumus no latviešu un brazīļu virtuves.
Sabili un Talsu novadu pārstāvēja pazīstamais tēlnieks Ojārs Arvīds Feldbergs un viņa palīdzes Vineta Bekmane, Laura Miglone (Pedvāles brīvdabas un mākslas muzejs). Atraktīvais Mārtiņš Barkāns (ģimenes vīna darītavas „Abavas”, Abavas pagasts), kā arī šarmantā un sirsnīgā pārstāve Sintija Daine. „Sabiles sidra” jaukās meitenes Baiba Circene, Aurika Devjatko un prasmīgais vīndaris Ainārs Bērziņš (Sabiles mājas vīns). Protams, neiztikt arī bez izdomas pilnā Māra Lāča (Sabiles tūristu vadātāja) un ekstravagantās Gerdas Zeberiņas (Sabiles kultūras dzīves bīdītājas).
Par „Kurzemes Šveices” baneri paldies sakām Ivetai Piesei, fotogrāfam Aldim Priedniekam, maketētātājam Didzim Cinovskim (Tukums) un Inārai Utānei (SIA „Latsign”, Rīga).
Priecājamies par necerēto Kandavas novada un Sabiles apkārtnes uzņēmēju atsaucību degustāciju nodrošināšanā!
Paldies visiem mūsu atbalstītājiem un domubiedriem!
Kandavas Tūrisma informācijas centra vadītāja
Ilze Dravniece
 

Abavas senleja tūrisma izstādē. Prgramma

04.02.2015

Pirmo reizi vēsturē starptrautiskajā tūrisma izstādē ” Balttour 2015″ Kandavas novada un Talsu novada Sabiles pilsētas vienotajā stendā ceļotāji tiks iepazīstināti ar Kurzemes Šveici jeb Abavas senleju.  Stendā strādās Kandavas novada tūrisma informācijas centra,  Sabiles tūrisma infiormācijas centra un Abavas ielejas attīstības centra darbinieki. Apmeklētājiem tiks piedāvāta speciāla svētku programma ar muzicēšanu un dažādu gardumu nogaršošanu.

6.februārī

11:00 – 12:00 Našķi no ogām un augļiem (sukādes, sīrupi, ievārījumi, čatniji), vīngliemeži, Kandavas ozolzīļu kafija – piedāvā Antra Gaisa, lauku māja „Kangari”, Kandavas novads, Cēres pagasts;

12:00 – 13:00 Latviešu un brazīļu ēdienu degustācija – vada Zanda Štrausa, tūrisma un atpūtas centrs „Plosti”, Kandavas novads, Kandavas pagasts;

13:00 – 14:00 „Tēviņu mājas vīnu” degustācija – vada Ivo Immermanis,
Kandavas novads, Zemītes pagasts;

Lasīt visu ziņu

Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalsts Abavas senlejai

04.02.2015

b.jpgBiedrībā un ap biedrību “Abavas ielejas attīstības centrs” apvienojušies cilvēki, kuriem nav vienaldzīga Abavas senleja, tās ainava, dabas vērtības. Katrs atsevišķi un arī visi kopā ģenerē idejas un arī rīkojas, lai tās īstenotu un veidotu šo vietu pievilcīgu arī viesiem. Te nav svarīgs reģionu dalījums – vai esam pie Rīgas, vai tomēr Kurzemē, te nav būtiski, kurā novadā esam- Kandavas vai Talsu. Visiem ir viena mīlestība – Abavas senleja jeb Kurzemes Šveice.

Pateicoties Valsts reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) dotajai finansiālajai iespējai, Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija (LVAFA) katru gadu izsludina projektu konkursus aizsargājamo teritoriju infrastruktūras uzlabošanai un atjaunošanai, dažādiem vides izglītības pasākumiem, dabas aizsardzības plānu ieviešanas pasākumiem un citām aktivitātēm.

2014.gadā biedrība “Abavas ielejas attīstības centrs” realizējusi vairākus dabai un cilvēkiem nozīmīgus projekti Abavas senlejas dabas parkā. Projektiem nepieciešamo līdzfinansējumu sniedza Kandavas novada dome, Talsu novada pašvaldība un biedrības biedri.

Lasīt visu ziņu

Noslēdzies bagāts projektu gads

27.01.2015

abavas_senleja_skats_no_greilu_kalna.jpgBiedrība “Abavas ielejas attīstības centrs” aizvadītajā 2014.gadā guvusi finansiālu atbalstu vairāku jau sen lolotu ideju realizācijai.  Paveiktais ir uzlabojis gan iedzīvotaju dzīves kvalitāti, gan arī  veicinājis Abavas senlejas dabas vērtību aizsardzību un izpratni par tām.

Īstenojot Latvijas vides aizsardzības fonda un Kandavas un Talsu novadu pašvaldību līdzfinansēto projektu ” Dabai un biotopiem saudzīgas infrastruktūras atjaunošana un izveide Abavas senlejas dabas parkā” tika atjaunota 2003.gadā izveidotā Drubazu botanikas taka un labiekārtotas Imulas un Zirgu takas. Drubazu botānikas takā izgatavoti jauni žogi savvaļas dzīvniekiem, nojauktas vecās trepes pār purvaino pļavas daļu un izveidotas jaunas trepes, kā arī atjaunoti divi informācijas stendi par aizsargājamajiem un retajiem augiem šajā takā. Drubazu botanikas taka nākamajā tūrisma sezonā atkal būs atvērta apmeklētājiem un te būs iespēja redzēt koncentrātu- tieši Abavas senlejai raksturīgos biotopus un arī raksturīgos augus, tajā skaitā – retus un aizsargājamus Eiropas līmenī.

Lasīt visu ziņu
back to top